Wie is de mol

Als kijker van wie is de mol heb ik vanavond kunnen genieten van de mysterie van 2009. Jon van Eerd, acteur van beroep, heeft op vakkundige wijze laten zien dat hij een geschikte mol is geweest. Chapeau Jon!

Verborgen aanwijzingen

Tijdens de uitzending van de AVRO komt op het einde nog een aantal verborgen aanwijzingen naar voren. De meeste waren anagrammen die Jon veelvuldig heeft uitgesproken. Hussel diverse letters van zijn zinnen door elkaar en je krijgt het antwoord “van Eerd de mol”. Bijvoorbeeld “dom veel raden”.

Via Google hadden we het kunnen weten

De allerlaatste aanwijzing verwees naar de website mol.nu. Hierop staat al een aantal weken de foto van Jon. De URL van de website is door middel van klikken van de muis, door Jon gedaan tijdens de test, in beeld gekomen.

Maar: Heeft de AVRO er ook bij stil gestaan dat we via Google ook achter de URL konden komen? Ik heb na de uitzending gelijk op de laptop in Google het commando “site:mol.nu” ingevoerd.

Nu heeft Google de website geindexeerd. Stel dat de website genoeg linkpopulariteit heeft opgebouwd en daardoor vindbaar is geworden op de zoekterm ‘wie is de mol’? En als ik de eerste was die over de website geblogd zou hebben, nog voor de uitzending waarin de mol bekend is gemaakt, wat zou er dan zijn gebeurd? Hoe zouden anderen hierop gereageerd hebben?

Voor de uitzending was de website al geindexeerd. Google heeft de website zeker vanaf 7 maart in de index geplaatst. Zie daarvoor mijn screenshot van de cache en de foto van Jon. Zelfs de bestandsnaam van de foto is jon.jpg genoemd. Als je van image-search gebruikt maakt komt de foto nog niet voor in de index.

Volgend jaar weer mollen

Volgens mij zijn er niet veel mensen geweest die de website gevonden hebben door de aanwijzingen tijdens de afleveringen. Via Google was het een stuk eenvoudiger geweest. Volgend jaar misschien toch ook maar weer search inschakelen. Al hoe wel, het spel is natuurlijk veel leuker om te volgen zonder continue aan de mol te denken.

Comments are closed.